Γνωρίστε τη περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας

Η πόλη του Αγρινίου

Μια περιήγηση στην πόλη του Αγρινίου είναι ικανή να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη και να  αναδείξει έναν μέχρι σήμερα άγνωστο κόσμο.

Το Αγρίνιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας με πληθυσμό 106.523  εγγεγραμμένους κατοίκους και διοικητικά ανήκει στην επαρχία Τριχωνίδας, όπου συναντά κανείς μια σπάνια ποικιλία τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Την πεδιάδα του Αγρινίου αρδεύει ο Αχελώος ποταμός, γνωστός και ως Ασπροπόταμος ή Άσπρος.

Ο Αργυροδίνης, θεοποιημένος κατά τη μυθολογία ποταμός μεταμορφωμένος σε ταύρο, πάλεψε με τον Ηρακλή για την όμορφη αδερφή του Μελέαγρου Δηιάνειρα.  Στην πόλη των δύο μνηστήρων, ο νικητής Ηρακλής θα σπάσει το κέρατο του ποταμού. Ο θεός ποταμός, προκειμένου να το πάρει πίσω, υπόσχεται και δίνει στον Ηρακλή το κέρας της “Αμάλθειας”, της αφθονίας.

Η πάλη αυτή αποδίδεται σε ψηφιδωτό στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, σε σχέδιο που φιλοτέχνησε ο Αγρινιώτης ζωγράφος Χρήστος Μποκώρος, ενώ παράλληλα αποτελεί και έμβλημα της πόλης.

Ανατολικά της πόλης του Αγρινίου, στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται η λίμνη της Τριχωνίδας, που περιβάλλεται από τα βουνά, το δασωμένο Παναιτωλικό και το κατάφυτο Αράκυνθο αντίκρυ.

Είναι η μεγαλύτερη, γραφικότερη αλλά και πιο άγνωστη σε πολλούς λίμνη της Ελλάδος, με 51 χιλιόμετρα προσβάσιμη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο περίμετρο, που η απεραντοσύνη και το χρώμα της θυμίζουν περισσότερο θάλασσα. Ένας τόπος απόδρασης, που κυριολεκτικά μαγεύει  τον επισκέπτη και δικαιωματικά ανήκει στις περιοχές  Natura.

Η λίμνη Τριχωνίδα ενώνεται με τη λίμνη Λυσιμαχία στα νότια του Αγρινίου με τα περίφημα γεφύρια του Αλαήμπεη, με τις 370 καμάρες κατά το παρελθόν. Τις δύο λίμνες ύμνησε ο Κωστής Παλαμάς.

«Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δυο λίμνες αδερφάδες
με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες.
Τη λίμνη τ΄ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη.»

Κατά τη μυθολογία η πόλη κτίστηκε από το βασιλιά Άγριο, που ήταν απόγονος του γενάρχη Αιτωλού και βρισκόταν όπως έδειξαν οι ανασκαφές του Ιωάννη Μηλιάδη το 1920, στο γειτονικό Ζαπάντι (Μ. Χώρα). Το μικρό κατά την αρχαιότητα πόλισμα, δημιούργημα  των Αγραίων, υπήρξε προχωρημένο τειχισμένο φυλάκιο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ακολούθησε δε τη μοίρα όλων των Αιτωλικών πόλεων, που συσπειρώνονται γύρω από το πολιτικό, θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, το Θέρμο. Το 314πΧ η πόλη καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο.

Μετά από κάποιους αιώνες στην αφάνεια, η πόλη ξαναεμφανίζεται την εποχή της τουρκοκρατίας με όνομα Βραχώρι, Imbrahoar. Κατοικήθηκε από  πολλούς Tούρκους, χριστιανούς και Εβραίους. Υπήρξε η έδρα του Σαντζακιάν του Κάρλελι. Έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε στις 11 Ιουνίου του 1821, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που ανέλαβε ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος με άλλους οπλαρχηγούς. Το 1835, το Βραχώρι μετονομάστηκε και πήρε πλέον την αρχαία ονομασία του “ Αγρίνιο”.

Χαρά, τρισύλλαβο ὄνομα λαμπρόηχο, τὸ Βραχώρι!
κ᾿ ἐσὺ λαμπρή, τῆς Ρούμελης χαρά, δουλεύτρα κόρη,
κι᾿ ἂν ἄλλο πῆρες, ὄνομα θαμμένο στὰ βιβλία,
μ᾿ ἀρέσει τ᾿ ἀρματωλικὸ ὄνομά σου
μὲ τοῦτο, καὶ ὁλοζώντανη, τὴ βλέπει ἡ φαντασία
τὴ ζωγραφιά σου.

Κωστής Παλαμάς

Το Αγρίνιο άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς μετά τα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν στράφηκε μαζικά στην καλλιέργεια του καπνού. Χτίστηκαν πολλές αποθήκες και εργοστάσια επεξεργασίας καπνού, με κυριότερες από αυτές του Παπαστράτου, Παπαπέτρου, Παναγόπουλου. Αυτές που σώζονται σήμερα είναι κτήρια που έχουν αδιαμφισβήτητα αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία για την πόλη και είναι αδιάψευστοι μάρτυρες μιας “χαρισάμενης” κυριολεκτικά εποχής, τότε που η πόλη έσφυζε από ζωή χάρη στον καπνό.

Αξιόλογα είναι και τα βυζαντινά μνημεία στη γύρω περιοχή που ο επισκέπτης αξίζει να δει, όπως την Αγία Τριάδα Μαύρικα Αγρινίου του 9ου αιώνα, που είναι βυθισμένη στο νερό, τη Μονή Μυρτιάς 12ου αιώνα που αγναντεύει από ψηλά τη λίμνη Τριχωνίδα, οι Άγιοι Απόστολοι Νερομάνας 14ου αιώνα και τον Άγιο Στέφανο Ριβίου κοντά στην Αμβρακία, το κομψότερο μνημείο των Βαλκανίων, το αρχιτεκτονικό στολίδι του μέτρου και της ισορροπίας όπως έχει χαρακτηριστεί. Ενδιαφέρουσα απόδραση τα μοναστήρια, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι όπως ο Στράτος, το κέντρο των Ακαρνάνων, το Θέρμο, η αρχαία Πλευρώνα και Καλυδώνα.

Πολλά ευρήματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή, τόσο από την πόλη του Αγρινίου  όσο και από ολόκληρο το Νομό, βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αγρινίου, που είναι δωρεά των αδερφών Παπαστράτου, δίπλα στο όμορφο δημοτικό πάρκο της πόλης και την Παπαστράτειο δημοτική βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί σε ειδική αίθουσα 60 εκθέματα, έργα του γλύπτη Καπράλου.

Τους δρόμους της πόλης στολίζουν έργα του Αγρινιώτη γλύπτη Θύμιου Πανουργιά, καθώς και λίγα νεοκλασικά σπίτια που σώθηκαν από τη σύγχρονη εκμετάλλευση της αντιπαροχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παλιά πέτρινα σπίτια της πόλης, που εκπέμπουν μια γοητεία λες και κρατάνε μέσα τους μυστικά και ιστορίες, σα να είναι  έτοιμα να διηγηθούν ένα μισοξεχασμένο παρελθόν με ανθισμένες γειτονιές, αρμάθιασμα του καπνού κάτω από ίσκιους στις χαρούμενες αυλές, με το αποτύπωμα του μόχθου αλλά και την ανάμνηση μιας πιο ανθρώπινης, πιο αληθινής ζωής.

Καλωσορίσατε στο Αγρίνιο.

 

ΥΓ. Ναύπακτος, Θέρμο, Πετροχώρι και άλλοι προορισμοί

Εξαιρετικές επιλογές για κοντινές εκδρομές κατά την παραμονή σας στο Marpessa Smart Luxury Hotel αποτελούν η Ναύπακτος με τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήρια της, τη νυχτερινή ζωή και τις εξαιρετικές παραλίες της,  η μικρή πόλη του Θέρμου με τις μοναδικές αρχαιολογικές ανασκαφές και την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τέλος το Πετροχώρι με τους γνωστούς ανά την Ελλάδα τεχνίτες πέτρας και τα πετρόχτιστα σπίτια τους.

 

trihonian6th
CYEOSA8φφφφφWcAAeYG2
20160416_1γγγγ758φφ42
11003483_1015φφφφφφ5229846520243_2119189879_o
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
--2-10~ddddd1
CWYO6VcggggWIAki2b1
χωριά στην Αιτωλοακαρνανία
διαμονή κοντά στην τριχωνίδα
online κράτηση